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Best of March 2017

Following are a dozen questions answered by the
engineering staff as part of the NFSA's Expert of the Day
(EOD) member assistance program during the month of
March 2017. This information is being brought forward as
the "Best of March 2017." If you have a question for the
NFSA EOD (and you are an NFSA member), send your

guestion to eod@nfsa.org and the EOD will get back to you.

It should be noted that the following are the opinions of the
NFSA Engineering Department staff, generated as
members of the relevant NFPA technical committees and
through our general experience in writing and interpreting
codes and standards. They have not been processed as
formal interpretations in accordance with the NFPA
Regulations Governing Committee Projects and should
therefore not be considered, nor relied upon, as the official
positions of the NFPA or its Committees. Unless otherwise
noted the most recent published edition of the standard
referenced was used.

Question 1 - Design Areas Beneath Barrel Ceilings

A building having 40-foot wide barrel ceilings with varying
ceiling heights of 14 feet at the edges to 20 feet 3 'z inches
at the center is proposed to have sprinkler protection using
three branch lines. One branchline will be installed along the
top of the barrel vault and one along each side. Would a
30% area increase be required in accordance with NFPA
13-2013, section 11.2.3.24 when performing hydraulic
calculations for this arrangement?

Answer: The answer to your question is "yes." A curved
ceiling that has a continually changing slope, with the
majority exceeding a slope of 1in 6 would be required to
have the 30% area of operation increase.

NFPA 13, section 11.2.3.24 states, "The system area of
operation shall be increased by 30 percent without revising
the density when the following types of sprinklers are used
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on sloped ceilings with a pitch exceeding 1in 6 (a rise of 2
units in a run of 12 units, a roof slope of 16.7 percent) in non-
storage applications:

(1) Spray sprinklers, including extended coverage sprinklers
listed in accordance with 8.4.3(4), and quickresponse
sprinklers

(2) CMSA sprinklers"

With a rise of approximately 6 V4 feet and run of 20 from the
edge of each vault to the center, the average slope is only
about 1.875 in 6 (or 31.25%). The slope near the top is less
than 1in 6 but the slope along the edges is well in excess of
1in 6. It could be argued that the area need only be
increased by 30 percent for the portion of the area under
excess slope but this is not directly supported by the
standard.

Question 2 - Brass Extension Nipples

Is it permitted to use brass extension fittings as part of a
drop to extend the sprinkler deflector below a lay in ceiling
in accordance with NFPA 13-20107?

Answer: While NFPA 13-2010 does not include specific
criteria regarding the use of extension fittings, the answer is
"yes, if the requirements of NFPA 13-2016 can be used."
This would require use of the equivalency provision of
NFPA 13-2010, section 1.5.

New language was added to the 2016 edition of NFPA 13
to provide requirements for the use of extension fittings.
NFPA 13-2016, section 6.4.8 allows the installation of a
single extension fitting up to 2 inches without inclusion in the
hydraulic calculations, provided that the internal diameter of
the extension fitting has the same nominal inlet diameter as
the attached sprinkler. This requirement would be
applicable for extension fittings used with k-8.0 and smaller
sprinklers in light and ordinary hazard occupancies only.
Installation of multiple (two or more) extension fittings would
not be permitted for larger dimensional needs. If needed,
extension fittings having lengths greater than 2 inches could
be used if specifically listed. However, these extension
fittings would be required to be included in the hydraulic
calculations.

Question 3 - Exposed Barrel Length of Dry Sprinkler
When Using Insulation

A facility operator has insisted that insulation be wrapped
around the "exposed barrel" of a dry type sprinkler to
prevent freezing. The sprinkler manufacturer has claimed
that the insulation would make the situation worse and will
prevent the ambient temperature from warming up this
exposed portion of the dry pendent above the cooler. Two
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guestions were asked: Can pipe insulation be installed over
the portion of the dry pendent that extends above a
freezer? If yes, where would the exposed barrel length of a
dry type sprinkler be measured from in accordance with
Table 8.4.9.1 (a) of NFPA 13-2016 if insulation is wrapped
around the sprinkler barrel?

Answer: The answer to the first question is "yes, but this
would affect the exposed barrel length." Although it may be
possible to install pipe insulation around the dry sprinkler
barrel, this insulated portion of the dry barrel would not be
considered part of the exposed barrel length.

NFPA 13 has very specific guidelines on measuring the
exposed barrel length of a dry sprinkler. This guidance is
found in NFPA 13, section 8.4.9.2, which states "The
minimum barrel length shall be measured from the face of
the fitting to which the dry sprinkler is installed to the inside
surface of the insulation, wall, or ceiling leading to the cold
space, whichever is closest to the fitting."

Section 8.4.9.2 requires the exposed barrel length to be
measured from the face of the fitting to the inside surface of
the insulation. Therefore, if pipe insulation is place on the
barrel of the dry sprinkler, the barrel would not be
considered exposed.

Dry sprinklers are required to have a specific exposed
barrel length in a heated area (40°F and above) to prevent
ice plugs and freezing. By covering this exposed length with
insulation, it is in effect insulating that exposed barrel from
the heated area since the insulation will prevent the ambient
air from warming the barrel of the sprinkler. In this case, the
insulation would do more harm than good as the sprinkler
manufacturer had identified.

Question 4 - System Size (Protection Area) Limitation

NFPA 13-2016, section 8.2.3 addresses system size
(protection area) limitations where mixed occupancy
hazards are present. How would the size (protection area)
of a sprinkler system be determined for a warehouse with a
two-story office building? Does the "total area" include the
area for both floors of the office or only the footprint of the
building when discussing mixed hazards?

Answer: The answer is "the total area would include the
combined areas of the warehouse and the lower level of
the office building." Both NFPA 13-2016, sections 8.2.1 and
8.2.3 would be applied on a per

floor basis. NFPA 13, section 8.2.1 specifies building area
limitations per floor of a building protected with any single
sprinkler system. As an example, this means for a two-story
building with a footprint of 30,000 square feet of storage on
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both floors, it would be acceptable to protect the entire
building with a single system. NFPA 13, section 8.2.3
permits a system to protect mixed hazards where extra
hazard or high piled storage do not exceed 40,000 square
feet per floor and the total aggregate area including all light
hazard or ordinary hazard areas is less than 52,000
square feet for each floor.

It should be noted that NFPA 13, section 8.24 requires that
multistory buildings exceeding two-stories in height be
provided with a separate floor control valve assembly per
floor, which creates a separate sprinkler system on each
floor. This would not be a concern for the two-story building
identified, but is important to note for buildings having more
than two-stories.

Question 5 - Pressure Relief Valves

NFPA 13-2016, sections 7.1.2,8.16.1.2.3 and A8.16.1.23
provide requirements for pressure relief valves and related
discussion. Three separate questions have been asked
regarding the use of pressure relief valves, which are each
answered separately below.

Question 5.1: Can a pressure relief valve be utilized on a
floor control valve assembly (FCVA)?

Answer 5.1: The answer to this question is "yes". Each
system is required to have a pressure relief valve as
indicated in NFPA 13, section 7.1.2. This can be through the
pressure relief valve on a floor control valve assembly.

Question 5.2: In a multizoned building, are pressure relief
valves required to be installed at each valve assembly
(system)?

Answer 5.2: The answer to this question is "yes." As noted
above, a pressure relief valve is required for each sprinkler
system. NFPA 13-2016 section 3.3.23 defines a sprinkler
system as "A system that consists of an integrated network
of piping designed in accordance with fire protection
engineering standards that includes a water supply source,
a water control valve, a waterflow alarm and a drain. The
portion of the sprinkler system above ground is a network of
specifically sized or hydraulically designed piping installed
in a building, structure, or area, generally overhead, and to
which sprinklers are attached in a systematic pattern. The
system is commonly activated by heat from a fire and
discharges water over the fire area."

Based on this definition, each floor would have a separate
system due to the inclusion of the floor control valve
assemblies.




Question 5.3: What consideration should be given to any
discharge at the floor control valve assemblies in
stairwells?

Answer 5.3: Consideration should be given to any
intermittent water that may discharge through a pressure
relief valve. While there is no requirement to do so, ifa
drain riser is present it may be prudent to pipe the pressure
relief to the drain riser to avoid accumulation of water.

Question 6 - Concrete Inserts

Do the requirements of NFPA 13-2013, section 9.3.7.8
regarding the use of ACI 355.2 qualified concrete anchors
apply to hangers installed where seismic protection is
provided?

Answer: The answer to your question is "yes." NFPA 13,
section 9.3.7 .8 states "Where seismic protection is
provided, concrete anchors used to secure hangers to the
building structure shall be in accordance with ACI 355.2,
Qualification of Post-Installed Mechanical Anchors in
Concrete and

Commentary, and installed in accordance with
manufacturer's instructions." If seismic protection is being
provided, all concrete anchors used for hangers supporting
the system must be ACI 355.2 qualified. NFPA 13, section
9.3.7 applies throughout the system when seismic
protection is required to be provided. In addition, it is
important to remember that NFPA 13, section 9.1.1.5
requires all hanger components attached to sprinkler
system piping and structure to be listed, unless otherwise
permitted by sections 9.1.1.520r9.1.1.5.3.

Question 7 - Beam Pocket Rule and Sidewall
Sprinklers

Clarification has been requested regarding the use of dry
horizontal sidewall sprinklers for an unheated room
approximately 15 ft by 40 ft having concrete tee
construction. Would it be permitted to install sidewall
sprinklers below the bottom of tees? Is so, is it appropriate
to apply the beam pocket rule for placement of sprinklers?

Answer: The answer to your question is "no," it would not
be appropriate to install sidewall sprinklers below concrete
tees without modification and it would inappropriate to use
the obstruction rules for sidewall sprinklers found in NFPA
13-2016, section 8.7.5.

NFPA 13-2016, section 8 4.2 provides specific conditions
where sidewall sprinklers are permitted for use. These
include the following:




(1) Light hazard occupancies with smooth, horizontal or
sloped, flat ceilings;

(2) Ordinary hazard occupancies with smooth, flat ceilings
where specifically listed for such use; and

(3) To protect areas below overhead doors

NFPA 13, Section 3.3.5.2 defines a flat ceiling as a
continuous ceiling in a single plane. Section 3.3.54 defines
a smooth ceiling as a continuous ceiling free from significant
irregularities, lumps or indentations. A ceiling having
concrete tees would not comply with either of these
definitions. As a result, the use of horizontal sidewall
sprinklers would not be appropriate without modifications to
the ceiling.

Options would include: 1) installation of noncombustible or
limited combustible ceiling assemblies (such as gypsum
board or acoustic ceiling tiles) between tees resulting in a
smooth flat ceiling, in which case dry horizontal sidewall
sprinklers could be used as intended or 2) installation of a
dry pipe sprinkler system with upright sprinklers complying
with NFPA 13, section 8.6.4.1.2 (5).

Question 8 - Preaction Valve Testing

Clarification has been requested regarding NFPA 25 test
requirements for preaction valves. NFPA 25-2017, Table
13.1.1.2 identifies that a full flow test of preaction/deluge
valves shall be performed annually. However, section
13.4.3.25 identifies that the preaction valve shall be trip
tested with the control valve fully open a every 3 years.
Section 13.4.3.24 says during those years when full flow
testing is not required, the preaction valve shall be trip
tested with the control valve partially open.

Is it the intent of NFPA 25, that preaction systems valves be
tested with the same frequency as dry pipe valves?

Answer: This section was confusing in the past editions
since preaction and deluge valves were lumped together. In
the 2017 edition, the committee separated the
requirements to make it easier to understand the difference.

Preaction valves (except for those protecting freezers) are
to be "trip tested with the control valve fully open" every 3
years, just like dry pipe valves. During the other 2 years, itis
done with the valve partially

open, similar to the requirements for partial trip testing of
dry pipe valves. The requirements have not changed in the
new edition, but were just clarified and separated from the
deluge valve requirements.

Question 9 - Standpipe Demand Flow Requirements




for Residential Podium Buildings

What maximum flow rate would apply for a standpipe
system in a podium building having a sprinkler system
designed and installed in accordance with NFPA 13
throughout the first floor and sprinkler systems designed
and installed in accordance with NFPA 13R on residential
levels 2 through 57?

Answer: The answer to your question is "1250 gpm." NFPA
14-2016, section 7.10.1.1.5 states "The maximum flow rate
shall be 1000 gpm (3785 L/min) for buildings that are
sprinklered throughout, in accordance with NFPA 13, and
1250 gpm (4731 L/min) for buildings that are not sprinklered
throughout, in accordance with NFPA 13."

The NFPA 13R sprinkler systems provided on the
residential floor levels of the building are not intended to
provide the same level of protection for the structure as the
sprinkler systems designed and installed in accordance
with NFPA 13. As a result, NFPA 14 does allow the same
reduction in the required standpipe flow demand. It could be
argued that the first floor protected by the NFPA 13
sprinkler system only has a maximum standpipe system
demand of 1000 gpm. However, unless the systems for the
two buildings are installed separately the 1250 gpm
maximum required above would be available on the first
floor as well as in the upper floors anyway.

Question 10 - Comparison of Palletized and Solid
Piled Storage

A project having exposed expanded Group A Plastics
stored in solid piles to a height of 12 feet is intended to be
protected using control mode specific application (CMSA)
sprinklers. It has been noted that NFPA 13-2016, Table
15.3.1 provides CMSA protection criteria for palletized
exposed expanded Group A plastics but not for solid piled
storage. Would it be permitted to use the criteria for
palletized storage for the same commodity since there is
no criteria provided for solid piled storage?

Answer: The answer to this question is "No." Palletized
storage arrangements are not necessarily a more severe
scenario than solid piled storage. Palletized storage
provides a structured arrangement where quantity is
limited, where solid piled can be any shape or quantity.
Additionally, there are typically two reasons for the
omission of storage criteria in NFPA 13 tables, either the
arrangement was never tested or it was tested with
unsatisfactory results. In any event, no design criteria would
be developed for the storage configuration. Solid piled
exposed expanded Group A plastics presents a very
different fire challenge compared to palletized exposed




expanded Group A plastics and cannot be directly
compared.

Question 11 - Design Areas for K=11.2 and Larger
Sprinklers

What is the rationale for NFPA 13-2013, section 126.9
permitting the use of the lower densities associated with
high temperature rated sprinklers where ordinary and
intermediate temperature sprinklers have a k-factor of 11.2
or larger for storage application?

Answer: This requirement permits the density curves
(lower densities) associated with high temperature
sprinklers in storage applications to be used when ordinary
and intermediate temperature rated sprinklers are utilized
with k-factors over 11.2. The rationale is that the larger
orifice sprinkler will produce sufficient discharge to achieve
fire control, which would not be achieved with sprinklers
having smaller kfactors. Tests conducted with ordinary
temperature k-5.6 and k-8.0 sprinklers demonstrated that
higher densities were needed to control the number of
sprinklers operating. Testing of high temperature rated
sprinklers demonstrated fire control with lower densities
and without concern for additional sprinklers

operating beyond the design area. Testing of ordinary
temperature k-11.2 sprinklers demonstrated performance
exceeding the previous tests conducted using k-5.6 and k-
8.0 high temperature sprinklers. As a result, the densities
associated with high temperature k-5.6 and k-8.0 sprinklers
were considered to be appropriate for ordinary
temperature rated k-11.2 sprinklers.

Question 12 - Hydraulic Calculations of Light Hazard
Systems with Standard Response Sprinklers

A tenant renovation (fit out) for an existing light hazard
system equipped with standard-+esponse sprinklers will use
standard+response sprinklers to match the existing
sprinklers as permitted by NFPA 13-2016, section 8.3.3.1
(5) and (6). After the modifications, hydraulic calculations
will be required.

Would the area and density requirements of 0.1gpm/square
feet over 1500 square feet be applicable for a light hazard
sprinkler system with standard response sprinklers?

Answer: The answer to this question is "yes," this is a light
hazard occupancy and the minimum density/area for light
hazard occupancies is 0.1gpm/square feet over 1500
square feet. This does not change due the fact that
standard response sprinklers are being used. Standard
response sprinklers are permitted to be used in this case
as the existing system uses standard response sprinklers




and the density area curve is based upon the occupancy
classification and not on the type of sprinkler used.
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